Ilham Prasekolah: Satu Perkongsian Idea

Posted on 30/06/2012. Filed under: Bahan Prasekolah, Bicara Prasekolah, ICT Dalam Pendidikan, Kongsi-kongsi, Pra Buletin, Tutorial | Tags: , , , , |

Memperkenalkan satu komuniti online Ilham Prasekolah.

Image

Dapatkan pelbagai idea-idea menarik untuk menghidupkan PnP dalam kelas prasekolah, bahan bantu belajar, flash card dan clipart yang menarik dan pelbagai bahan baru dari masa ke semasa.

Sekiranya anda mempunyai bahan menarik untuk dikongsi, Ilham Prasekolah sangat mengalu-alukan idea anda!

Image

Read Full Post | Make a Comment ( 4 so far )

Clip Art: Hero-Hero Disney

Posted on 24/11/2011. Filed under: Bahan Prasekolah, Kongsi-kongsi | Tags: , , , , , , , |

Klik butang download di bawah. Fail .zip mengandungi 7 keping gambar png yang mengandungi 7 karekter berasingan dengan background transparent.

Read Full Post | Make a Comment ( 3 so far )

Taman Permainan Prasekolah

Posted on 09/11/2011. Filed under: Bahan Prasekolah, Bicara Prasekolah, Cerita Di Sini | Tags: , , , , , |

Akhirnya.. dalam minggu-minggu terakhir sekolah tahun 2011 ni, merasa jugak budak-budak pra tahun ni merasa bermain di taman permainan prasekolah. Sebelum ni memandangkan kelas prasekolah ni baru dibuka awal tahun maka kawasan persekitarannya mcm pagar, rumput-rumput, pondok dan taman permainan masih belum ada.

Pagi ni, murid-murid ni rasmi dulu taman permainan ni. Tapi sebelum tu masing-masing kena dengar dulu aku briefing pasal keselamatan masa bermain dan bagaimana nak bergayut di “monkey bar” dengan selamat. Mula-mula sorang-sorang beratur dan bergayut tapi aku standby kat bawah, bantu diorang memegang bar yang betul.

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 4 so far )

2011: Jom Ke Langkawi

Posted on 05/11/2011. Filed under: Cerita Di Sini, Jalan-Jalan | Tags: , , , , , , , , , , |

Alhamdulillah.. Kelab Guru dan Kakitangan SK Tekek telah berjaya mengadakan lawatan ke Langkawi bermula 22/10 – 26/10 lalu. Rombongan disertai oleh 45 orang termasuk kanak-kanak. Ahli rombongan bergerak dengan sebuah bas dari Syarikat Bas Manja yang disewa khas dari Rompin.

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 2 so far )

2011: Jamuan Aidilfitri

Posted on 30/09/2011. Filed under: Cerita Di Sini | Tags: , , , , , , , |

Murid-murid prasekolah

Sekitar sambutan Aidilfitri antara guru, ibu bapa dan murid-murid yang telah selamat berlangsung pada 28 September lalu. Majlis ini merupakan anjuran bersama pihak sekolah dan PIBG.

Memandangkan ni Jamuan Hari Raya maka tema pun mestilah tema hari raya kan.. jadi guru-guru, murid-murid dan tetamu-tetamu yang hadir kebanyakannya datang bergaya dengan tema baju raya masing-masing.

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 8 so far )

Permohonan memasuki kelas prasekolah 2012

Posted on 16/09/2011. Filed under: Bahan Prasekolah | Tags: , , , , , , |

Permohonan dibuka sekarang, hantarkan borang yang telah lengkap ke Pejabat SK Tekek sebelum atau pada 16 Oktober 2011. Tempat terhad!

Permohonan yang lewat hanya akan dipertimbangkan sekiranya masih terdapat kekosongan..

Borang boleh didapati di pejabat SK Tekek atau dengan muat turun melalui link di bawah:

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 7 so far )

Flash Card (Siri Anggota Badan)

Posted on 29/08/2011. Filed under: Bahan Prasekolah, Kongsi-kongsi | Tags: , , , , , , |

Dibentuk menggunakan sukukata berwarna bagi memudahkan kanak-kanak membaca. Lengkap denganĀ  gambar dan perkataan dalam Bahasa Inggeris yang mampu meningkatkan kosa kata Bahasa Inggeris mereka.

Flash Card dengan gambar yang menarik perhatian kanak-kanak

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 12 so far )

2011: Sambutan Nuzul Quran dan Majlis Khatam Quran

Posted on 26/08/2011. Filed under: Cerita Di Sini | Tags: , , , , , |

Alhamdulillah.. program ini telah berjalan dengan jayanya pagi tadi. Bermula dengan Sambutan Nuzul Quran seawal jam 8.00 pagi denganĀ  pengisian tazkirah dari En. Lelehadri B. Mohd Zain (GPK 1) dan Ustaz Rahim B. Abd Hamid (Guru JQaf).

Majlis Khatam Quran mengambil tempat sejurus selepas berakhirnya Ucapan Perasmian oleh YDP PIBG SK Tekek, En. Abd Hafaz B. Abdul Hamid. Bacaan ayat Al-Quran diketuai oleh Ustaz Norbaqir B. Md Yusof (Guru JQaf).

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 2 so far )

Flash Card (Siri Haiwan Darat)

Posted on 16/08/2011. Filed under: Bahan Prasekolah, Kongsi-kongsi | Tags: , , , , , , , , , , |

Set Kad Ransangan

Untuk siri sulung ni, hanya 6 ekor haiwan darat dulu. Disebabkan masa agak terhad maka beberapa ekor lagi akan menyusul kemudian. Semoga bahan ini dapat memberi manfaat kepada mereka yang memerlukan. Semua gambar-gambar yang disertakan adalah dalam resolusi tinggi iaitu 1240×1754 dan setiap keping adalah dalam format JPG.

Set lembaran kerja iaitu “versi berwarna” dan “versi tak warna lagi” turut disertakan.

Lembaran Kerja Versi Berwarna

Lembaran Kerja Versi Tak Warna Lagi

Muat Turun Flash Card (Siri Haiwan Darat)

Muat Turun Latihan Pengukuhan (Siri Haiwan Darat)

Read Full Post | Make a Comment ( 5 so far )

2011: Kem Kecemerlangan dan Motivasi UPSR

Posted on 09/08/2011. Filed under: Berita dan Rencana, Cerita Di Sini | Tags: , , , , , , |

Khas untuk murid-murid SK Tekek yang bakal mengambil UPSR tahun ni. Satu lagi program kecemerlangan yang dirangka telah berjaya dilaksanakan bermula dari 29-31 Julai lalu.

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

« Previous Entries

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...