Clip Art: Hero-Hero Disney

Posted on 24/11/2011. Filed under: Bahan Prasekolah, Kongsi-kongsi | Tags: , , , , , , , |

Klik butang download di bawah. Fail .zip mengandungi 7 keping gambar png yang mengandungi 7 karekter berasingan dengan background transparent.

Read Full Post | Make a Comment ( 3 so far )

Dragon Puppet Project

Posted on 01/10/2010. Filed under: Bahan Prasekolah, Pra Buletin | Tags: , , , , , , , |

Korang semua tahu “puppet” tu apa kan? Antara “puppet” yang popular adalah dari “Sesame Street”. Pada masa entry ini dibuat, aku masih tak jumpa istilah bahasa melayu yang tepat untuk perkataan “puppet”, mungkin topeng tangan ataupun boneka tangan.

Projek “Dragon Puppet” ini adalah suatu yang mudah untuk dibuat, murah dan mampu menarik minat kanak-kanak. Murid-murid prasekolah aku pun kelihatan begitu leka sepanjang membuat projek ini. Selepas berjaya menghasilkan “Dragon Puppet” mereka, mereka pun berseronoklah dengan hasil kerja mereka.

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 7 so far )

Merdeka, merdeka, merdeka!

Posted on 01/09/2010. Filed under: Bahan Prasekolah, Bicara Prasekolah, Cerita Di Sini, Kongsi-kongsi, Pra Buletin | Tags: , , , |

Dalam tak sedar dah 53 tahun negara kita merdeka. Aku nak berkongsi sedikit info tentang merdeka ni, dari segi istilah samada dalam Bahasa Malaysia ataupun Bahasa Indonesia¬† perkataan “merdeka” membawa maksud “bebas”. Walaubagaimanapun perkataan ini pada asalnya dipetik dari Bahasa Sanskrit “Maharddhika” yang bermaksud “kaya, mewah, berkuasa” (Rujukan: http://en.wikipedia.org/wiki/Merdeka)

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 2 so far )

Ice Cream Man

Posted on 26/08/2010. Filed under: Bahan Prasekolah, Cerita Di Sini | Tags: , , , |

Salah satu tunjang dari enam tunjang yang terkandung di dalam KSPK ialah Tunjang Perkembangan Fizikal & Estetika.  Tunjang ini pula merangkumi:

1. Perkembangan Fizikal dan Penjagaan Kesihatan

2. Perkembangan Kreativiti

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 1 so far )

Kolaj dari suratkhabar

Posted on 07/05/2008. Filed under: Bahan Prasekolah, Kongsi-kongsi, Pra Buletin | Tags: , , , , |

Tema: Haiwan

Komponen: Kreativiti dan Estetika

Kesepaduan: Fizikal, sosioemosi

Aktiviti:

  1. Kanak-kanak berbual dengan guru mengenai kura-kura.
  2. Kanak-kanak menghasilkan kolaj kura-kura dari suratkhabar.
  3. Mengeja dan menulis perkataan kura-kura

Hasil Pembelajaran:

2.1.6 – Menggunakan pelbagai bahan secara kreatif dalam rekaan pelbagai kraf untuk:

e. tampalan dan kolaj

2.1.11 – Menceritakan hasil kerja

Template kura-kura (fail .pdf)

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 5 so far )

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...