Pra Buletin

Ilham Prasekolah: Satu Perkongsian Idea

Posted on 30/06/2012. Filed under: Bahan Prasekolah, Bicara Prasekolah, ICT Dalam Pendidikan, Kongsi-kongsi, Pra Buletin, Tutorial | Tags: , , , , |

Memperkenalkan satu komuniti online Ilham Prasekolah.

Image

Dapatkan pelbagai idea-idea menarik untuk menghidupkan PnP dalam kelas prasekolah, bahan bantu belajar, flash card dan clipart yang menarik dan pelbagai bahan baru dari masa ke semasa.

Sekiranya anda mempunyai bahan menarik untuk dikongsi, Ilham Prasekolah sangat mengalu-alukan idea anda!

Image

Read Full Post | Make a Comment ( 4 so far )

Hari Anugerah Dan Graduasi Prasekolah 2010

Posted on 20/12/2010. Filed under: Cerita Di Sini, Pra Buletin | Tags: , , , , , , , |

Sekitar program yang telah berlangsung pada 11/11/2010 yang lalu. Walaupun hujan turun dengan lebat namun alhamdulillah majlis dapat berjalan dengan lancar. Terima kasih kepada semua guru-guru, ibu bapa dan murid-murid yang membantu melancarkan urusan majlis. Terima kasih juga kepada semua ibu bapa yang sudi hadir.

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 5 so far )

Dragon Puppet Project

Posted on 01/10/2010. Filed under: Bahan Prasekolah, Pra Buletin | Tags: , , , , , , , |

Korang semua tahu “puppet” tu apa kan? Antara “puppet” yang popular adalah dari “Sesame Street”. Pada masa entry ini dibuat, aku masih tak jumpa istilah bahasa melayu yang tepat untuk perkataan “puppet”, mungkin topeng tangan ataupun boneka tangan.

Projek “Dragon Puppet” ini adalah suatu yang mudah untuk dibuat, murah dan mampu menarik minat kanak-kanak. Murid-murid prasekolah aku pun kelihatan begitu leka sepanjang membuat projek ini. Selepas berjaya menghasilkan “Dragon Puppet” mereka, mereka pun berseronoklah dengan hasil kerja mereka.

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 7 so far )

Merdeka, merdeka, merdeka!

Posted on 01/09/2010. Filed under: Bahan Prasekolah, Bicara Prasekolah, Cerita Di Sini, Kongsi-kongsi, Pra Buletin | Tags: , , , |

Dalam tak sedar dah 53 tahun negara kita merdeka. Aku nak berkongsi sedikit info tentang merdeka ni, dari segi istilah samada dalam Bahasa Malaysia ataupun Bahasa Indonesia  perkataan “merdeka” membawa maksud “bebas”. Walaubagaimanapun perkataan ini pada asalnya dipetik dari Bahasa Sanskrit “Maharddhika” yang bermaksud “kaya, mewah, berkuasa” (Rujukan: http://en.wikipedia.org/wiki/Merdeka)

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 2 so far )

Selamat Hari Lahir Haikal Dan Haiziey

Posted on 13/02/2010. Filed under: Cerita Di Sini, Pra Buletin | Tags: , , , , |

Minggu sebelum cuti Chinese New Year baru-baru ni, selamat 2 hari berturut-turut ada majlis sambutan hari lahir di prasekolah. Bermula dengan majlis hari lahir Haikal yang ke-5 dan hari berikutnya Haizeiy menyambut hari lahirnya yang ke-6.

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 5 so far )

Operasi Cat Dapur

Posted on 21/11/2009. Filed under: Cerita Di Sini, Pra Buletin | Tags: |

Sejak kebelakangan ni, hujan turun tak berhenti-henti. Feri keluar pun cuma ada sekali sehari je, jadi walaupun semalam (Jumaat) hari terakhir persekolahan namun masih ramai guru-guru yang tidak dapat pulang ke kampung halaman masing-masing.

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 6 so far )

Majlis Graduasi Prasekolah 2009

Posted on 20/11/2009. Filed under: Berita dan Rencana, Cerita Di Sini, Pra Buletin | Tags: , , , , |

Tahun 2009 merupakan tahun ke-3 saya mengendalikan kelas prasekolah SK Tekek. Jadi ini adalah kumpulan murid-murid saya yang ketiga bergraduasi semenjak 2007. Walaubagaimanapun oleh kerana prasekolah SK Tekek telah mula dibentuk pada tahun 1992 maka secara teknikalnya tahun ini merupakan majlis graduasi yang ke -17 bagi prasekolah SK Tekek.

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 2 so far )

Seminar Kesihatan Pergigian

Posted on 15/10/2009. Filed under: Cerita Di Sini, Jalan-Jalan, Pra Buletin | Tags: , , , |

Setelah beberapa hari tidak update apa-apa dalam blog ni, maka aku mengambil kesempatan untuk bercerita sikit tentang seminar kesihatan yang dianjurkan oleh bahagian kesihatan untuk guru-guru prasekolah daerah Rompin pada 13 Oktober yang lalu bertempat di Dewan Muadzam Shah.

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 1 so far )

Aidilfitri di prasekolahku

Posted on 02/10/2009. Filed under: Cerita Di Sini, Pra Buletin | Tags: , , , |

Hari ni merupakan Syawal ke-13 1430H. Alhamdulillah…  Jamuan Aidilfitri Guru-Guru dan Staff bersama kanak-kanak prasekolah berjaya berjalan dengan baik seperti yang dirancang pada Ramadan yang lalu. Walaupun disambut secara sederhana, kemeriahan tetap dirasai dengan kehadiran rakan-rakan guru dan staff. Riak wajah murid-murid aku pun telah mengambarkan kegirangan mereka pada hari ini.

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 3 so far )

Tanjak Merdeka

Posted on 17/08/2009. Filed under: Bahan Prasekolah, Pra Buletin | Tags: , |

Sebagai salah satu pengisian untuk tema minggu ni – Negaraku Malaysia. Melalui komponen Kreativiti dan Estetika, diorang akan menghasilkan sebuah tanjak. Bukan tanjak macam laksamana Hang Tuah pakai  tu 🙂 , tapi Tanjak Merdeka.

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 3 so far )

« Previous Entries

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...