ICT Dalam Pendidikan

Ilham Prasekolah: Satu Perkongsian Idea

Posted on 30/06/2012. Filed under: Bahan Prasekolah, Bicara Prasekolah, ICT Dalam Pendidikan, Kongsi-kongsi, Pra Buletin, Tutorial | Tags: , , , , |

Memperkenalkan satu komuniti online Ilham Prasekolah.

Image

Dapatkan pelbagai idea-idea menarik untuk menghidupkan PnP dalam kelas prasekolah, bahan bantu belajar, flash card dan clipart yang menarik dan pelbagai bahan baru dari masa ke semasa.

Sekiranya anda mempunyai bahan menarik untuk dikongsi, Ilham Prasekolah sangat mengalu-alukan idea anda!

Image

Read Full Post | Make a Comment ( 4 so far )

Install Dotted Font (Font Titik-Titik)

Posted on 12/03/2011. Filed under: Bahan Prasekolah, ICT Dalam Pendidikan, Kongsi-kongsi, Tutorial | Tags: , , , , , , |

Sebelum kanak-kanak mampu menulis sendiri dengan baik dan kemas, kanak-kanak biasanya dibimbing dengan titik-titik huruf. Latihan seumpama ini sememangnya membantu kanak-kanak untuk membiasakan diri dengan bentuk-bentuk huruf dan jarak antara setiap perkataan. Contoh latihan seperti di bawah.

Latihan menulis

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 31 so far )

Berlatih menaip dengan pantas

Posted on 18/12/2010. Filed under: ICT Dalam Pendidikan, Kongsi-kongsi |

Entry asal dari prasekolahrompin.blogspot.com

 

Kemahiran menaip sudah menjadi satu keperluan pada masa kini, seiring dengan perkembangan teknologi maklumat yang sudah sebati dalam setiap pekerjaan. Sebahagian besar pekerjaan pada masa kini melibatkan kerja-kerja menaip.

Walaubagaimanapun kebanyakan daripada kita tidak pernah belajar untuk menaip dengan cara yang betul. Ini sangat merugikan kerana kita membazirkan masa yang sangat banyak “berperang” dengan keyboard berbanding menggunakan masa tersebut untuk kerja-kerja yang lebih produktif. Contohnya menaip satu laporan satu mukasurat mungkin mengambil masa hampir setengah jam, sepatutnya hanya memakan masa kurang daripada lima minit.
(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 7 so far )

“Download” cara mudah dengan Internet Download Manager

Posted on 22/09/2010. Filed under: ICT Dalam Pendidikan, Kongsi-kongsi, Tutorial | Tags: , , , , , |

Kelebihan Internet Download Manager (IDM) memberikan anda kepantasan mendownload sehingga lima kali ganda. Jika proses download korang kerap terganggu akibat masalah internet, laptop abis bateri ataupun masalah gangguan elektrik, tak perlu bimbang lagi kerana kebanyakannya mampu disambung semula oleh oleh IDM. Bentuk antaramukanya juga mudah dan senang digunakan.

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 8 so far )

Save atau convert video dari Youtube

Posted on 13/08/2009. Filed under: ICT Dalam Pendidikan, Kongsi-kongsi, Tutorial | Tags: , , , , |

Sebenarnya terdapat banyak cara untuk download dan save video dari dari streaming site seperti youtube, dailymotion, metacafe dan sebagainya. Banyak video dari stereaming site ini sangat bermanfaat untuk dikongsi bersama atau digunakan di dalam P&P.

keepvidlogo

Kali ini saya ingin berkongsi satu cara mudah untuk save video dari Youtube, antara streaming site yang terpopular pada masa kini tanpa perlu memasang sebarang software ke dalam komputer atau sebarang add-on mahupun plugins. Melalui cara ini korang boleh gunakan mana-mana komputer yang mempunyai akses internet. Korang boleh terus mendownload mana-mana video yang korang suka.

Mula-mula, kenalpasti URL video youtube yang hendak didownload terlebih dahulu. (Contohnya:- http://www.youtube.com/watch?v=9pBe2_tbPUE )

Kemudian korang boleh convert atau save secara online di laman web http://www.keepvid.com

Di situ pada ruangan URL, masukkan url video dari youtube yang korang nak tu. Dah siap masuk, tekan “DOWNLOAD” (lihat gambar di bawah)

keepvid download

Tunggu beberapa saat (bergantung kepada saiz video) sehingga page akan reload.

Sebaik sahaja proses tersebut selesai, korang boleh pilih samada nak simpan file tadi dalam bentuk .flv (kualiti rendah) ataupun .mp4 (kualiti tinggi). Klik kanak pada pilihan dan pilih “save link as..”

download

Jadi selepas ini korang boleh download mana-mana video dari youtube yang korang suka tanpa perlu memikirkan tentang software yang sesuai.

Sekian dan selamat mencuba!

Read Full Post | Make a Comment ( 4 so far )

Pidgin bukan sekadar IM

Posted on 03/07/2009. Filed under: ICT Dalam Pendidikan |

pidgin

Salam..

Untuk entry pada kali ni aku nak review tentang satu software IM aka instant messaging. IM yang terkenal dan familiar dengan kebanyakan orang ialah YM (Yahoo Messenger) jadi bila sebut je YM tak perlu lah lagi aku ceritakan dengan lebih lanjut tentang IM lagi. Di kalangan pengguna-pengguna IM, nama Pidgin sudah menjadi semakin popular dengan download rating yang tinggi.

Pidgin sebelum ini lebih dikenali sebagai Gaim merupakan satu khidmat pesanan segera (instant messaging) pelbagai protokol termasuklah yang memang sedia popular seperti Yahoo!, AIM, ICQ, dan MSN Messenger. Jadi sekiranya korang mempunyai pelbagai protokol IM, memadailah hanya dengan install Pidgin.

Pidgin merupakan satu IM yang ringkas dan pantas, oleh itu ciri-ciri tambahan seperti webcam, pesanan suara, dan game tidak wujud di dalam Pidgin. Jadi jika korang setakat gunakan YM untuk typing chat sahaja, gunakan perisian yang lebih ringan dan ringkas iaitu Pidgin. 🙂

download

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

Kamus Rujukan 2006

Posted on 03/07/2009. Filed under: ICT Dalam Pendidikan |

Kamus Rujukan 2006

Kegunaan:

  1. Kamus Melayu – Melayu
  2. Kamus Inggeris – Melayu
  3. Kamus Inggeris – Inggeris
  4. Kamus istilah Matematik dan Sains dalam English ke Melayu (Sangat diperlukan oleh pelajar kini)
  5. Kamus istilah Matematik dan Sains dalam Melayu ke English (Sangat diperlukan oleh pelajar kini)
  6. Simpulan bahasa
  7. Perbandingan

download

Read Full Post | Make a Comment ( 1 so far )

Driver Genius

Posted on 01/07/2009. Filed under: ICT Dalam Pendidikan |

Drivers Backup: Driver Genius can detect and quickly backup drivers installed in system. It can compress the backup drivers to a zip file, self extracting file or an independent executable auto installer program.

Drivers Restore:You need not install drivers one by one after reinstalling Operating System. Just need only one click you can install all your backup drivers automatically. You can also install drivers in command mode silently. If you need install drivers on multiple PC with the same hardware configuration, Driver Genius can save your much time to reinstall system.
Drivers Update:Are you still using an old version or beta version drivers? Those faulty drivers always cause compatibility problem. They are the biggest hidden trouble that cause system crash. A suitable drivers can upgrade 50% or even more system performance . There are more than 30,000 devices drivers information in Driver Genius Database that including Motherboard, Sound card, Video card, Network card, Modem, Mouse, Keyboard, Scanner, Printer, Digital device etc. All you need to do is one click, Driver Genius will find out all drivers that need updating. All drivers we offer are official version or WHQL version, you can use them without any compatibility worries.
Drivers Uninstall: There could be some leftover drivers in your system because of changing hardware or updating drivers. Driver Genius can find out these useless drivers quickly and uninstall them.

LiveUpdate: We update large numbers of drivers on our website. You can synchronize your database with our download server to get the newest version drivers by Liveupdate program.

Senang cerita la.. software ini banyak membantu menyelamatkan pc atau notebook yang kehilangan drivernya( biasanya dibekalkan dalam cd semasa membeli pc atau notebook baru ). Ia juga akan memudahkan kita memasukkan driver ke dalam pc atau notebook selepas diformat. Selain itu ia juga membolehkan kita menyimpan semua driver pc atau notebook untuk kegunaaan pada masa akan datang.

Untuk keterangan lanjut bolehlah ke :

http://www.driver-soft.com/product.html

Software ini akan diuploadkan sekiranya terdapat permintaan…

Read Full Post | Make a Comment ( 1 so far )

Menghilangkan jejak penggunaan PC

Posted on 15/05/2009. Filed under: ICT Dalam Pendidikan, Kongsi-kongsi | Tags: |

banner_left_cc

Tahukah anda bahawa kebanyakan aktiviti penggunaan PC meninggalkan jejak? Ini termasuklah jejak-jejak yang menunjukkan dokumen, laman web, fail-fail sementara, log yang ditinggalkan oleh perisian-perisian lain  serta maklumat-maklumat anda tidak mahu diketahui oleh orang lain.

Oleh itu entry kali ini akan memperkenalkan CCleaner iaitu sebuah perisian percuma dari Piriform yang dapat mengoptimumkan sistem pc dan membersih jejak sesebuah PC. Software ini mampu membuang fail-fail yang tidak berguna dari sistem, ini akan membuatkan komputer berfungsi lebih pantas dan memberi lebih ruang kepada hardisk.

CCleaner juga membersihkan segala jejak aktiviti internet anda seperti laman web yang pernah dilayari.

Jadi selepas ini anda boleh melayari internet dan menggunakan komputer dengan selamat!

download

Read Full Post | Make a Comment ( 1 so far )

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...