Save atau convert video dari Youtube

Posted on 13/08/2009. Filed under: ICT Dalam Pendidikan, Kongsi-kongsi, Tutorial | Tags: , , , , |

Sebenarnya terdapat banyak cara untuk download dan save video dari dari streaming site seperti youtube, dailymotion, metacafe dan sebagainya. Banyak video dari stereaming site ini sangat bermanfaat untuk dikongsi bersama atau digunakan di dalam P&P.

keepvidlogo

Kali ini saya ingin berkongsi satu cara mudah untuk save video dari Youtube, antara streaming site yang terpopular pada masa kini tanpa perlu memasang sebarang software ke dalam komputer atau sebarang add-on mahupun plugins. Melalui cara ini korang boleh gunakan mana-mana komputer yang mempunyai akses internet. Korang boleh terus mendownload mana-mana video yang korang suka.

Mula-mula, kenalpasti URL video youtube yang hendak didownload terlebih dahulu. (Contohnya:- http://www.youtube.com/watch?v=9pBe2_tbPUE )

Kemudian korang boleh convert atau save secara online di laman web http://www.keepvid.com

Di situ pada ruangan URL, masukkan url video dari youtube yang korang nak tu. Dah siap masuk, tekan “DOWNLOAD” (lihat gambar di bawah)

keepvid download

Tunggu beberapa saat (bergantung kepada saiz video) sehingga page akan reload.

Sebaik sahaja proses tersebut selesai, korang boleh pilih samada nak simpan file tadi dalam bentuk .flv (kualiti rendah) ataupun .mp4 (kualiti tinggi). Klik kanak pada pilihan dan pilih “save link as..”

download

Jadi selepas ini korang boleh download mana-mana video dari youtube yang korang suka tanpa perlu memikirkan tentang software yang sesuai.

Sekian dan selamat mencuba!

Make a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

4 Responses to “Save atau convert video dari Youtube”

RSS Feed for Weblog Prasekolah Budiman SK Tekek, Pulau Tioman Comments RSS Feed

Ridzuan, terima kasih. Panduan ni sangat-sangat membantu.

Adik Ridzuan, akak nak minta tolong adik letakkan tutorial untuk buat blog pula boleh tak? Akak berharap sangat.

yup..sy pon use keepvid.Tp dlm 1 mse takley dowload byk2…t lembap….orbit ok gak.Tp kdg tak working…nape erk..

Mungkin ada masalah dengan talian internet. Jadi proses convert tu x berjaya. Jadi video x dapat dimainkan.


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...