Pidgin bukan sekadar IM

Posted on 03/07/2009. Filed under: ICT Dalam Pendidikan |

pidgin

Salam..

Untuk entry pada kali ni aku nak review tentang satu software IM aka instant messaging. IM yang terkenal dan familiar dengan kebanyakan orang ialah YM (Yahoo Messenger) jadi bila sebut je YM tak perlu lah lagi aku ceritakan dengan lebih lanjut tentang IM lagi. Di kalangan pengguna-pengguna IM, nama Pidgin sudah menjadi semakin popular dengan download rating yang tinggi.

Pidgin sebelum ini lebih dikenali sebagai Gaim merupakan satu khidmat pesanan segera (instant messaging) pelbagai protokol termasuklah yang memang sedia popular seperti Yahoo!, AIM, ICQ, dan MSN Messenger. Jadi sekiranya korang mempunyai pelbagai protokol IM, memadailah hanya dengan install Pidgin.

Pidgin merupakan satu IM yang ringkas dan pantas, oleh itu ciri-ciri tambahan seperti webcam, pesanan suara, dan game tidak wujud di dalam Pidgin. Jadi jika korang setakat gunakan YM untuk typing chat sahaja, gunakan perisian yang lebih ringan dan ringkas iaitu Pidgin.🙂

download

Make a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: