Nasib Jacquelina Saburido

Posted on 10/05/2009. Filed under: Berita dan Rencana | Tags: , , |

Amaran: Artikel ini mengandungi imej sebenar gadis yang terbakar akibat kemalangan jalanraya. Sekiranya anda merasakan imej ini akan mengganggu anda, sila berhenti membaca artikel ini.

Hari ini saya menerima satu email yang menceritakan kisah benar tentang nasib seorang gadis yang melecur teruk setelah terlibat dalam satu kemalangan yang diakibatkan berpunca dari seorang remaja 17 tahun yang memandu dalam keadaan mabuk.

Inilah Jacquliena Saburido pada 19 September 1999
Inilah Jacquliena Saburido pada 19 September 1999
Jacquelina dan ayahnya pada tahun 1998
Jacquelina dan ayahnya pada tahun 1998
Zaman kanak-kanak yang penuh keriangan
Zaman kanak-kanak yang penuh keriangan
Zaman remaja bersama rakan-rakan
Zaman remaja bersama rakan-rakan
Beginilah keadaan kereta yang dipandu Jacquelina yang dirempuh oleh seorang pelajar 17 tahun yang baru lepas berpesta sakan bersama rakan-rakan.
Beginilah keadaan kereta yang dipandu Jacquelina yang dirempuh oleh seorang pelajar 17 tahun yang baru lepas berpesta sakan bersama rakan-rakan.
Jacquelina selepas kemalangan setelah menjalani lebih 40 pembedahan
Jacquelina selepas kemalangan setelah menjalani lebih 40 pembedahan
3 bulan selepas nahas
3 bulan selepas nahas
Jacquelina sempat dikeluarkan semasa keretanya terbakar namun badannya diselimuti api yang marak untuk tempoh lebih kurang 45 saat.
Jacquelina sempat dikeluarkan semasa keretanya terbakar namun badannya diselimuti api yang marak untuk tempoh lebih kurang 45 saat.

Lelaki ini kini sudah berusia 20 tahun, saban hari dibelenggu rasa bersalah akibat perbuatannya pada malam 3 tahun yang lalu.
Lelaki ini kini sudah berusia 20 tahun, saban hari dibelenggu rasa bersalah akibat perbuatannya pada malam 3 tahun yang lalu.
Tidak semua mangsa kemalangan meninggal dunia. Gambar ini diambil 4 tahun selepas kemalangan, doktor masih berusaha untuk merawat Jacquelina yang telah terbakar lebih 60%
Tidak semua mangsa kemalangan meninggal dunia. Gambar ini diambil 4 tahun selepas kemalangan, doktor masih berusaha untuk merawat Jacquelina yang telah terbakar lebih 60%

Make a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

3 Responses to “Nasib Jacquelina Saburido”

RSS Feed for Weblog Prasekolah Budiman SK Tekek, Pulau Tioman Comments RSS Feed

Pernah dengar cerita ni dulu, tak sangka boleh hidup lagi. Maha berkuasanya Allah.

akum wn,n kak sharifah. maaf br blk kurs x smpt nk bk e-mail. ttg plan hr tu, apa kata kita buat bulan mei 2010, ct sek. v need t use t hostel 4 teachers and stdnts,nnt ak cb cntact gb (n Nordin)
brkenaan xtvt t, blh x pihak kpa sk tekek sedia beberapa xtvt (merentas pulau ke,meninjau haiwan, membersih pantai @ lain2 yg difikirkan sesuai) dan kamipn ada sedia bbrpa aktiviti jg. ak tgh cb dptx taman laut dan jurulatih pusat ko utk prog snorkeling dan ekologi marin. nk tanay satu benda penting, f ktorang brkampung kt tioman t 4-5 hari, ada ke org yg nk masak bg ktorg n makan? of coursela kt byr, hostel blh cater food utk 40-50 org x? sila balas e-mail ak n cpt2 ckit ek, nk buat bajet. f ckgu2 bujang pompuan t suka dan sanggup masak, blhla dpt duit cikit. f, possible, pls do let me know the bajet per head per day k. tq salam dr kejauhan.

Salam Kak Sharifah, Saya rasa x de sebarang masalah untuk kak buat
program di sini. Cater makan untuk peserta2 program pun boleh buat
dengan kantin sekolah atau dewan makan. Jadi saya rasa mmg elok
sangatlah kalau kak bagi maklumat lanjut berkenaan dengan program kak
tu pada gb kami, Cikgu Nordin. Apapun saya akan bagi info awal kat dia
tentang idea kak nak buat program dengan sekolah.

Tapi sebab kak
nak buat masa cuti sekolah tu yang jadi masalah sikit. Sebab, biasanya
time cuti sekolah ni cikgu2 sini mmg balik kampung. Maklumlah sekolah
pulau kan.. time cuti je ada peluang nak balik lama. Jadi saya rasa
elok kak plan supaya kak and peserta2 boleh sampai kat tioman hari
Jumaat dan bertolak pulang hari Ahad petang sebab kalau time cuti
pendek ni ramai cikgu2 ada. Bab asrama x pe sebab sekolah boleh suruh
budak2 asrama balik kampung minggu kak punya program tu.

Tu je
dulu yang dapat saya maklumkan pada kak. apa2 masalah lagi kak email
lah pada saya. Semoga program yang kak rancang ni berjaya. Sekian.
Salam dari Pulau.🙂

p/s: Sy dah try email tapi dapat mailer-daemon failure


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: