Pemakaian Tudung untuk Muslimah

Posted on 23/09/2008. Filed under: Berita dan Rencana | Tags: , |

Satu lagi maklumat menarik yang ingin dikongsi sebagai panduan hidup di bumi Allah ini.

Dipetik dari AlIkhwan.wordpress.com

BATAS AURAT WANITA

Batas aurat wanita adalah wajah dan telapak tangan sebagaimana disebutkan dalam hadits:

Hadis riwayat Aisyah r.a, bahwasanya Asma binti Abu Bakar masuk menjumpai Rasulullah dengan pakaian yang tipis, lantas Rasulullah berpaling darinya dan berkata, “Hai Asma, sesungguhnya jika seorang wanita sudah mencapai usia haid (akil balig) maka tidak ada yang layak terlihat kecuali ini,” sambil beliau menunjuk wajah dan telapak tangan. (HR Abu Daud dan Baihaqi).

SYARAT-SYARAT PAKAIAN MUSLIMAH

Pada dasarnya seluruh bahan, model, dan bentuk pakaian boleh dipakai, asalkan memenuhi syarat-syarat berikut.

1. Menutup seluruh tubuh kecuali wajah dan telapak tangan.
2. Tidak tipis dan transparan.
3. Longgar dan tidak memperlihatkan lekuk-lekuk dan bentuk tubuh (tidak ketat).
4. Bukan pakaian laki-laki atau menyerupai pakaian laki-laki.
5. Tidak berwarna dan bermotif terlalu menyolok. Sebab, pakaian yang m

enyolok akan mengundang perhatian laki-laki. Dengan alasan ini pula, maka membunyikan (menggemerincingkan) perhiasan yang dipakai tidak diperbolehkan walaupun itu tersembunyi di balik pakaian.

KESALAHAN DALAM BERPAKAIAN

Berikut digambarkan beberapa kesalahan wanita muslimah dalam berpakaian:

BERJILBAB DENGAN BENAR
Berikut gambaran bagaimana cara berpakaian yang benar bagi seorang muslimah:

Make a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

5 Responses to “Pemakaian Tudung untuk Muslimah”

RSS Feed for Weblog Prasekolah Budiman SK Tekek, Pulau Tioman Comments RSS Feed

Sekarang ni ramai yang bertudung tapi seksi, n tudung tu just guna nak sorok rambut yang kusut je.

Paparan yang sangat bagus untuk semua orang yang beragama islam. Banyakkan lagi dakwah seperti ini.

Salam…
Dah jadi trend pakai tudung ikut artis2 terkini bukannya ikut sunnah yang disarankan agama.. tak ikut trend tu dah kira out of date!!!nawaitu mungkin dah terpesong, ye la nak lawa dan cantik sama dengan artis la bukannya nak tutup aurat sangat… langsung takdapat pahala..

Salam….

Remaja skrng ni terikut-ikut gaya artis skrng… pki tudung tp kain singkat.. b’tudung tp jumpa bkn mahramnya secara b’dua-duaan…
ALLAHULAM…

baguslah buat blog macam nie
tengoklah wanita sekarang
tak kira artis mahupun orang biasa sama sahaja
bila ditegur
dikata kita x moden
siapakah penyebabnya ibu bapa/guru-guru/diri sendiri fikirkanlah..


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: