Bahan Prasekolah

Ilham Prasekolah: Satu Perkongsian Idea

Posted on 30/06/2012. Filed under: Bahan Prasekolah, Bicara Prasekolah, ICT Dalam Pendidikan, Kongsi-kongsi, Pra Buletin, Tutorial | Tags: , , , , |

Memperkenalkan satu komuniti online Ilham Prasekolah.

Image

Dapatkan pelbagai idea-idea menarik untuk menghidupkan PnP dalam kelas prasekolah, bahan bantu belajar, flash card dan clipart yang menarik dan pelbagai bahan baru dari masa ke semasa.

Sekiranya anda mempunyai bahan menarik untuk dikongsi, Ilham Prasekolah sangat mengalu-alukan idea anda!

Image

Read Full Post | Make a Comment ( 3 so far )

Clip Art: Hero-Hero Disney

Posted on 24/11/2011. Filed under: Bahan Prasekolah, Kongsi-kongsi | Tags: , , , , , , , |

Klik butang download di bawah. Fail .zip mengandungi 7 keping gambar png yang mengandungi 7 karekter berasingan dengan background transparent.

Read Full Post | Make a Comment ( 3 so far )

Taman Permainan Prasekolah

Posted on 09/11/2011. Filed under: Bahan Prasekolah, Bicara Prasekolah, Cerita Di Sini | Tags: , , , , , |

Akhirnya.. dalam minggu-minggu terakhir sekolah tahun 2011 ni, merasa jugak budak-budak pra tahun ni merasa bermain di taman permainan prasekolah. Sebelum ni memandangkan kelas prasekolah ni baru dibuka awal tahun maka kawasan persekitarannya mcm pagar, rumput-rumput, pondok dan taman permainan masih belum ada.

Pagi ni, murid-murid ni rasmi dulu taman permainan ni. Tapi sebelum tu masing-masing kena dengar dulu aku briefing pasal keselamatan masa bermain dan bagaimana nak bergayut di “monkey bar” dengan selamat. Mula-mula sorang-sorang beratur dan bergayut tapi aku standby kat bawah, bantu diorang memegang bar yang betul.

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 4 so far )

Permohonan memasuki kelas prasekolah 2012

Posted on 16/09/2011. Filed under: Bahan Prasekolah | Tags: , , , , , , |

Permohonan dibuka sekarang, hantarkan borang yang telah lengkap ke Pejabat SK Tekek sebelum atau pada 16 Oktober 2011. Tempat terhad!

Permohonan yang lewat hanya akan dipertimbangkan sekiranya masih terdapat kekosongan..

Borang boleh didapati di pejabat SK Tekek atau dengan muat turun melalui link di bawah:

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 7 so far )

Flash Card (Siri Warna)

Posted on 03/09/2011. Filed under: Bahan Prasekolah, Kongsi-kongsi | Tags: , , , |

Edisi warna dengan 10 warna-warna yang biasa dan mudah dikenali oleh kanak-kanak. Sukukata dibezakan dengan warna hitam dan merah dan disertakan dengan perkataan dalam bahasa inggeris.

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 3 so far )

Flash Card (Siri Anggota Badan)

Posted on 29/08/2011. Filed under: Bahan Prasekolah, Kongsi-kongsi | Tags: , , , , , , |

Dibentuk menggunakan sukukata berwarna bagi memudahkan kanak-kanak membaca. Lengkap dengan  gambar dan perkataan dalam Bahasa Inggeris yang mampu meningkatkan kosa kata Bahasa Inggeris mereka.

Flash Card dengan gambar yang menarik perhatian kanak-kanak

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 12 so far )

Flash Card (Siri Haiwan Darat)

Posted on 16/08/2011. Filed under: Bahan Prasekolah, Kongsi-kongsi | Tags: , , , , , , , , , , |

Set Kad Ransangan

Untuk siri sulung ni, hanya 6 ekor haiwan darat dulu. Disebabkan masa agak terhad maka beberapa ekor lagi akan menyusul kemudian. Semoga bahan ini dapat memberi manfaat kepada mereka yang memerlukan. Semua gambar-gambar yang disertakan adalah dalam resolusi tinggi iaitu 1240×1754 dan setiap keping adalah dalam format JPG.

Set lembaran kerja iaitu “versi berwarna” dan “versi tak warna lagi” turut disertakan.

Lembaran Kerja Versi Berwarna

Lembaran Kerja Versi Tak Warna Lagi

Muat Turun Flash Card (Siri Haiwan Darat)

Muat Turun Latihan Pengukuhan (Siri Haiwan Darat)

Read Full Post | Make a Comment ( 5 so far )

Kad KVKV II (Gambar Berwarna)

Posted on 07/05/2011. Filed under: Bahan Prasekolah, Kongsi-kongsi | Tags: , , , , , , , |

Antara perkataan-perkataan yang terkandung di dalam Kad KVKV Versi 2 kali ini:

  1. bata
  2. pala
  3. bayi
  4. sawi
  5. cucu
  6. batu
  7. dagu
  8. kayu
  9. pasu
  10. koko
  11. soto
  12. lori
  13. roti
  14. muka
  15. bubu
  16. padi
  17. labu
  18. paku
  19. pasu
  20. pari
  21. gari
  22. topi
  23. bola
  24. yoyo
  25. foto
  26. teko
  27. bahu

Read Full Post | Make a Comment ( 1 so far )

Kad KVKV I (Gambar Berwarna)

Posted on 07/04/2011. Filed under: Bahan Prasekolah, Kongsi-kongsi | Tags: , , , , , , , , , |

Imej dari socialmediamom.com

Melalui pendekatan fonetik, murid-murid prasekolah dilatih untuk mengecam bunyi hasil gabungan konsonan dengan vokal secara berperingkat-peringkat. Teknik-teknik ini mudah didapati dalam pelbagai jenis buku dan modul prasekolah di pasaran.

Kaedah ini menggantikan kaedah konvensional iaitu murid-murid mengeja dahulu yang mana prosesnya agak panjang kerana mereka kena sebut huruf bagi setiap sukukata sebelum mencantum sukukata-sukuata yang membentuk perkataan. Jadi melalui kaedah fonetik ini kanak-kanak sebut dan cantum bukan lagi eja-sebut, eja-sebut baru cantum.

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 11 so far )

Menetapkan peraturan di dalam kelas prasekolah

Posted on 01/04/2011. Filed under: Bahan Prasekolah, Kongsi-kongsi | Tags: , , , , , |

Di usia prasekolah, kanak-kanak masih belajar untuk membentuk kefahaman mereka terhadap hal-hal yang betul dan salah dalam banyak perkara yang mereka lakukan. Mereka juga menerokai persekitaran, menguji tahap keupayaan diri dan belajar untuk bergaul dengan rakan-rakan.

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 7 so far )

« Previous Entries

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.